elektronische Woordenbank van de Nederlandse dialecten (eWND)

Woord: kisten

kisten , kisten , overdonderen Zien ége nie laote kisten Zich niet laten overdonderen.
Bron: Kerkhoff, Chris (1970 ev), Dialectwoordenlijst van het Land van Cuijk, Cuijk
kisten , kiste , kisde, haet of is gekis , kisten. Laot dich neit kiste: laat je niet klein krijgen! Ich höb de naober helpe kiste: ik heb mee geholpen om het lijk van de buurman in de doodskist te leggen.
Bron: Schelberg, P.J.G. (1986), Woordenboek van het Sittards dialect, Amsterdam
kisten , kisten , kitsen , zwak werkwoord, overgankelijk , Ook kitsen (Zuidoost-Drents zandgebied, Zuidwest-Drenthe, zuid, Midden-Drenthe, in bet. 2.) = 1. een dode in de lijkkist leggen De naoste buren mussen vrogger bij een störfgeval helpen kisten (Die), zie ook kistleggen 2. (fig.) op de kop zitten, eronder krijgen Zet hum op Laot oe deur die jonge niet kisten (Mep), ...kitsen (Schl)
Bron: Kocks, G.H. (1996-1997), Woordenboek van de Drentse Dialecten (WDD), Assen: Van Gorcum
kisten , kisten , 1. in een kist doen; 2. in de maling nemen; 3. in een hoek zetten
Bron: Fien, A., Ph.C.G.M. Bloemhoff-de Bruijn en J. Gunnink (2000), Woordenboek van de Kamper Taal, Kampen
kisten , kisten , kitsen , werkwoord , 1. verpakken in een kist 2. een dode in de doodkist leggen 3. in je niet kisten laoten zich niet op de kop laten zitten, niet bij de pakken neer gaan zitten
Bron: Bloemhoff, H., J. Withaar, A. Bloemhoff en T. Bontekoe (2005), Stellingwarfs-Nederlands Verklarend Handwoordenboek (SNVH), Berkoop/Oldeberkoop: Stichting Stellingwarver Schrieversronte.
kisten , kieste , zwak werkwoord , kisten; LDM - De timmerman, die de doodskist had mogen maken, verzorgde ook het kisten, d.i. het in de kist leggen van het lijk. Kleine kinderen werden, als zij in het kistje gelegd waren, door de jongste meisjes uit de buurt versierd met blaadjes en bloempjes. Voor deze versierselen waren er bepaalde winkels, zoals Cato Becx tegenover het Willem II-monument. Tegenwoordig is in hetzelfde huis het café Otten gevestigd. Voorts was er de firma Jansen-Gram in de Zomerstraat bij de Markt. Nu zijn ook nog in hetzelfde pand gevestigd de firma's v.d. Linden, groentenhandel, en Van Zantbeek, kachels en haarden. Op het Goirke hadden we de dames Vos in het pand - of er naast - waarin nu de firma Jac. de Kort-van Leeuwen haar zaak heeft. (Lowie van Dorrus Misters; rubriek Onze Tilburgse folklore, afl. 2 ‘Doden-cultus van eertijds’; NTC – 16-11-1950)
Bron: Sterenborg, W. en E. Schilders (2014), Woordenboek van de Tilburgse Taal (WTT), Tilburg: Stichting Cultureel Brabant


<< vorige pagina

Gelieve als bronverwijzing te gebruiken:
Sijs, Nicoline van der (samensteller) (2015-), eWND, op ewnd.ivdnt.org,
gehost door het Instituut voor de Nederlandse Taal